Ingripanden mot marknadsdominans på digitala marknader: En jämförelse av europeisk och amerikansk konkurrensrätt
Uppsatsen med titeln “Preventing Tipping in Digital Markets - A Study on Article 102 TFEU in Relation to Market Tipping, with Insights from US Antitrust” vinner andrapris i kategorin juridik i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024. Uppsatsen belönas med 15 000 kronor. Författare är Rakel Rosshagen, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Vad är ämnet för din uppsats?
– Min uppsats handlar om huruvida artikel 102 i EU:s Funktionsfördrag kan användas för att komma åt problematiken med ”tipping” på digitala marknader. Att marknaden har tippat innebär att ett företag erhållit en oerhört stor marknadsandel och att det av olika anledningar är svårt för andra företag att konkurrera. Fenomenet tipping är särskilt vanligt på digitala marknader på grund av inneboende marknadsstrukturer som bidrar till att förstärka ett redan etablerat företagets ställning.
Varför valde du att fördjupa dig i just detta ämne?
– Jag tycker att detta ämne är intressant kanske främst eftersom digitala plattformar har ett så stort inflytande på individ- och samhällsnivå. Det händer också mycket inom det här området där EU har gått i bräschen med reglering som exempelvis DMA, men också genom att Kommissionen och Tribunalen har använt artikel 102 på relativt innovativa sätt för att försöka få bukt med att företag missbrukar sin ställning på en marknad som tippat till dess fördel.
Kan du berätta om hur du tänkte kring upplägget av uppsatsen?
– Jag valde att göra en komparativ analys mellan amerikansk rätt och EU-rätt, där jag undersöker om den amerikanska bestämmelsen ”attempted monopolization” skulle kunna utgöra en inspiration för att tillämpa artikel 102 på ett sätt som förhindrar att marknader tippar från första början.
Vilka är de viktigaste slutsatserna/resultaten i uppsatsen?
– En slutsats är att artikel 102 är flexibel och att den, i alla fall enligt Kommissionen och Tribunalen, kan användas på nya sätt i takt med att samtiden, och marknaderna med den, förändras. Jag kom också fram till att även om amerikansk och europeisk konkurrensrätt har sina likheter, är det enligt mig inte särskilt lämpligt att hämta inspiration från den amerikanska bestämmelsen ”attempted monopolization” delvis på grund av rättspolitiska skillnader.
Vad tar du med dig av att ha skrivit uppsatsen?
– Det har varit roligt att få tid att fördjupa sig i ett aktuellt och intressant ämne. Jag har tillägnat mig ny kunskap om digitala marknader och mitt intresse för konkurrensrätt har fördjupats.
Vad gör du nu? Studerar du fortfarande eller har du börjat jobba?
– Jag är trainee på Mannheimer Swartlings brysselkontor.