Pristagare i uppsatstävlingen
Sju uppsatser på temat konkurrens och upphandling har fått pris av Konkurrensverket. Författarna belönas med sammanlagt 100 000 kronor för sina insatser.
Från höger: Sten Almgren, Tommy Olsson, Agnes Erlandsson, Erik Leiditz Thorsson, Gunnar Hallberg, Ebba Ruud, Marcus Hagman. Hannes Hultman och Rakel Rosshagen saknas på bilden.
Pristagare – Ekonomi 2024
1:a pris – 20 000 kronor
Författare: Agnes Erlandsson och Erik Leiditz Thorsson, Institutionen för nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Uppsats: Markups in Sweden: Decomposing the Trends
Handledare: Andreea Enache
Motivering: ”Ny forskning om så kallade markups, eller prispåslag över tid, och vad detta kan säga om hur konkurrensen har utvecklats har fått stort genomslag. I uppsatsen tar sig författarna an en mycket aktuell och intressant fråga och belyser denna ur ett svenskt perspektiv i en mycket ambitiöst och gediget genomförd empirisk studie. Författarna finner, i linje med en tidigare studie, att den svenska utvecklingen skiljer sig från den trend mot ökande markups som studier på internationella och amerikanska data uppvisat. Uppsatsen visar på en mycket god förmåga att förhålla sig till tidigare forskning och på en avancerad metodmässig ansats.”
Läs uppsatsen: Markups in Sweden: Decomposing the Trends
Ta del av en intervju med förstapristagarna i kategorin ekonomi
2:a pris – 15 000 kronor
Författare: Marcus Hagman, Institutionen för nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Uppsats: Collusion and Price Transmission - Evidence from the German Retail Gasoline Market
Handledare: Richard Friberg
Motivering: ”Det är belagt att det finns en tendens för företag att snabbt anpassa priser uppåt som följd av ökade kostnader medan anpassningen till sänkta kostnader är långsammare. Det är mindre klart hur konkurrens inverkar på detta samband. Uppsatsen studerar den senare frågan empiriskt på den tyska bensinmarknaden. Avståndet mellan bensinstationer påverkar konkurrensen dem emellan men konkurrenternas kedjetillhörighet visar sig spela roll för prisbildningen, där samma kedja ger lägst effekt. Sedan finns det också signifikanta skillnader mellan olika kedjor, vilket författaren tolkar i termer av grad av tyst samarbete. Studien visar att graden av konkurrens, mätt på detta sätt, har en liten effekt på hur asymmetrisk prisanpassningen är. Uppsatsen är mycket väl genomförd.”
Läs uppsatsen: Collusion and Price Transmission - Evidence from the German Retail Gasoline Market
Ta del av en intervju med andrapristagaren i kategorin ekonomi
3:e pris – 10 000 kronor
Författare: Sten Almgren och Gunnar Hallberg, Nationalekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Uppsats: Tracking strategic patents through patent self-citations: An empirical study of the US semiconductor industry
Handledare: Jerker Holm
Motivering: ”Patent syftar till att stimulera forskning, men för forskning som bygger på tidigare forskning kan patentskydd också ha en hämmande effekt och företag kan ägna sig åt strategisk patentering i syfte att skydda värdefulla originalpatent. Författarna tar avstamp i den ekonomiska litteraturen om patent och dess implikationer för hur patent citeras för att identifiera strategisk patentering och belysa effekterna av detta. Uppsatsen använder sig av amerikanska patent-data avseende företag i halvledarbranschen. Den gediget utformade studien finner att patent som skyddas av strategiska patent citeras i lägre utsträckning och att storlek och kapitalintensitet ökar benägenheten till strategisk patentering.”
Ta del av en intervju med tredjepristagarna i kategorin ekonomi
Pristagare – Juridik 2024
1:a pris – 20 000 kronor
Författare: Hannes Hultman, Juridiska fakulteten vid Lunds universitet.
Uppsats: Processramen i upphandlingsmål - En analys av domstolens hantering av invändningar om kravbrister
Handledare: Vilhelm Persson
Motivering: ”Uppsatsen belyser upphandlingsregelverkets möjligheter till överprövning och frågan om vilket handlingsutrymme de allmänna förvaltningsdomstolarna har att beakta upphandlande myndigheters invändningar om så kallad kravbrist hos leverantören i överprövningsmål. Uppsatsen rör sig i gränslandet mellan upphandlingsrätt och förvaltningsprocessrätt och författaren går på ett systematiskt och förtjänstfullt sätt igenom såväl svensk praxis som processuella och upphandlingsrättsliga principer som är relevanta för frågan. Författarens analys är noggrann och analytisk och egna synpunkter presenteras på ett kärnfullt och tydligt sätt.”
Ta del av en intervju med förstapristagaren i kategorin juridik
2:a pris – 15 000 kronor
Författare: Rakel Rosshagen, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: Preventing Tipping in Digital Markets - A Study on Article 102 TFEU in Relation to Market Tipping, with Insights from US Antitrust
Handledare: Björn Lundqvist
Motivering: ”Uppsatsen utforskar alternativa sätt att ingripa mot uppkomst av marknadsdominans genom jämförelser mellan europeisk och amerikansk konkurrensrätt. Analysen sker med fokus på digitala marknader som präglas av nätverkseffekter, där risken för att marknaden kan ”tippa” över till fördel för en eller få aktörer är särskilt stor, och det därför är särskilt angeläget att kunna ingripa tidigt. Med ett föredömligt språk redogör uppsatsen för ett viktigt och aktuellt ämne på nytänkande sätt.”
Ta del av en intervju med andrapristagaren i kategorin juridik
Delat 3:e pris går till två uppsatser – båda uppsaterna belönas med 10 000 kronor
Författare: Ebba Ruud, Jurdiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: Leverantörers aktivitetsplikt i en upphandlingsprocess
Handledare: Andrea Sundstrand
Motivering:”Leverantörers aktivitetsplikt och påtalandeskyldighet av fel och brister i upphandlingsdokumentation under anbudsprocessen är av stor praktisk betydelse i överprövningsmål om offentlig upphandling. Författaren gör en grundlig genomgång av svensk rättspraxis och leverantörers utmaningar i en överprövningsprocess och bidrar därmed till att belysa ett högaktuellt ämne”
Läs uppsatsen: Leverantörers aktivitetsplikt i en upphandlingsprocess
Ta del av en intervju med tredjepristagaren i kategorin juridik
Författare: Tommy Olsson, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: Åtgärder mot utomeuropeiska statsstöd - Om problemen med att tillämpa förordning 2022/2560 på bistånd som härrör från stater utanför EU
Handledare: Björn Lundqvist
Motivering: ”Genom Förordningen om utländska subventioner (FSR), som trädde i kraft 2024, har EU-kommissionen fått rätt att vidta åtgärder för att förhindra att konkurrensen på den inre marknaden snedvrids av utomeuropeiska statsstöd. Uppsatsen behandlar det inbördes förhållandet mellan den nya EU-förordningen och existerande internationella handelsavtal såsom WTO-reglerna samt lämpliga lösningar för att säkerställa en rättvis konkurrens på den inre marknaden. Författaren har grundligt satt sig in i ämnet och uppsatsen är mycket välskriven.”
Ta del av en intervju med tredjepristagaren i kategorin juridik