Forskningsrapport om krympflation inom dagligvaruhandeln
På uppdrag av Konkurrensverket har docent Fredrik Lange undersökt och analyserat krympflation inom svensk dagligvaruhandel, bland annat gällande hur utbrett det är, varför det förekommer och hur konsumenterna reagerar.
De senaste årens inflation har haft stor påverkan på flera konsumentnära marknader. Livsmedelsbranschen, med sina många led och olika aktörer, är en sektor som drabbats särskilt. Både coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina medförde stora negativa effekter i olika led i livsmedelskedjan, och utmaningar kvarstår fortfarande. För konsumenterna har det bidragit till ökade priser på matvaror i butikerna och en sinande plånbok.
I samband med detta har fenomenet krympflation fått allt större uppmärksamhet. Krympflation innebär att volymen på förpackningen minskar samtidigt som priset består eller ökar. En del av diskussionen som förs kring höjda livsmedelspriser är ifall dagligvaruaktörerna som en medveten strategi använder krympflation för att dölja en prishöjning.
I rapporten lyfter författaren att krympflation förekommer, men inte i alla kategorier inom dagligvaruhandeln. Företrädare för dagligvaruhandeln framhåller att några anledningar till att förpackningarna minskar är ökade produktionskostnader, förändrade råvarupriser och att konsumenternas efterfrågan har förändrats.
Rapporten lyfter också att konsumenterna påverkas på flera sätt. Det är svårt för konsumenten att upptäcka att förpackningen minskat. Trots detta visar studier att många konsumenter fortsätter att handla som tidigare. Krympflation leder också ofta till negativa reaktioner från konsumenterna och skapar en misstro till branschen.
Dokument och länkar
Senast uppdaterad: 2025-04-15
Nyhet15 april 2025