Vägledning, samverkan och utvärdering i fokus för arbetet med otillbörliga handelsmetoder 2025
Konkurrensverkets tillsyn över lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder, LOH, går in på sitt fjärde år. Enhetschef Martin Bäckström blickar framåt mot de frågor som står i fokus för arbetet med otillbörliga handelsmetoder under året.
Konkurrensverkets genomlysning av livsmedelsbranschen präglade stora delar av arbetet under 2024. Den övergripande slutsatsen i den sammanfattande rapporten är att det i flera avseenden råder bristande konkurrens i livsmedelskedjan, vilket bland annat beror på obalanser i avtal mellan aktörer i olika delar av kedjan. Konkurrensverket konstaterade att tillsynen av otillbörliga handelsmetoder är central för att stärka livsmedelskedjans funktionssätt och därigenom förbättra konkurrensen.
Ny vägledning genom praxis och kommunikation
Konkurrensverkets övergripande mål med tillsynen av otillbörliga handelsmetoder är en hög regelefterlevnad. Ett annat viktigt syfte med tillsynen är att det ska finnas en god kännedom och acceptans om regelverket och en tillit till att det fungerar väl. Under de dryga tre år som lagen funnits har Konkurrensverket bland annat gett vägledning i ett stort antal beslut och genom ställningstaganden. Nu har också svensk domstolspraxis börjat komma på området om hur förbudet mot sena betalningar ska tolkas och tillämpas. Konkurrensverket ser däremot indikationer på att det fortfarande förekommer otillbörliga handelsmetoder. Det är därmed angeläget att sträva efter en hög regelefterlevnad genom att det ska finnas en upptäcktsrisk och konsekvenser i form av avskräckande ingripanden i våra tillsynsutredningar.
Det finns fortsatt ett behov av att ge vägledning i vissa delar. Kommunikation, exempelvis genom tydliggörande artiklar eller föreläsningar för branschaktörer, är ytterligare verktyg för att ge vägledning om otillbörliga handelsmetoder. Under 2025 kommer vi fokusera på att nå ut till mindre aktörer, oavsett om det är köpare, leverantörer eller primärproducenter.
Aktiv roll i det internationella samarbetet
Konkurrensverkets fokus i det internationella arbetet med otillbörliga handelsmetoder har hittills varit att bidra till arbetsformerna och att få till stånd själva samarbetet. Av denna anledning har vi varit aktiva med att både skicka ut och besvara förfrågningar inom nätverket för europeiska tillsynsmyndigheter för otillbörliga handelsmetoder. Konkurrensverket har också varit drivande i att ta fram rättsliga grunder för att detta samarbete ska kunna ske på ett effektivt sätt. I år läggs även ett stort fokus på själva EU-regleringarna av otillbörliga handelsmetoder. Dels inom ramen för EU-kommissionens utvärdering av UTP-direktivet, dels inom arbetet med att införa ett regelverk för gränsöverskridande tillsyn på EU-nivå.
Konkurrensverket har också en aktiv roll i det nordiska samarbetet och har hittills anordnat samtliga återkommande möten med de nordiska tillsynsmyndigheterna. Samverkan med våra systermyndigheter kommer fortsatt att vara en central del av vårt arbete under året.
Slutlig redovisning av utvärderingen
Regeringsuppdraget att utvärdera LOH kommer att prägla Konkurrensverkets arbete under året. Utvärderingen ska redovisas till regeringen senast den 1 november 2025. Konkurrensverket lämnade en delrapportering i november 2023 och har nyligen publicerat en analys av om lagen haft några effekter på den lokala livsmedelshandeln. Som en del i uppdraget kommer vi bland annat att följa upp förekomsten av otillbörliga handelsmetoder och analysera behovet av en justerad svensk lagstiftning. Här kommer aktörer i livsmedelskedjan ges möjlighet att lämna synpunkter till oss.
Om du redan nu vill lämna synpunkter så är det välkommet. Du kan antingen skicka ett mejl till UTP@kkv.se eller ringa vår växel på telefon 08-700 16 00 och be att få prata med en medarbetare på enheten för otillbörliga handelsmetoder.
Relaterad information
Senast uppdaterad: 2025-02-20
Artikel20 februari 2025