Ändringar i avtalsvillkor ska ske i överenskommelse mellan köpare och leverantör
När avtal mellan köpare och leverantör inom jordbruks- och livsmedelskedjan pågår under en längre period behöver avtalsvillkoren ibland justeras. Sådana justeringar ska ske i överenskommelse mellan parterna. Om en köpare ensidigt genomför ändringar av till exempel pris är det förbjudet enligt LOH.
Under de senaste åren har jordbruks- och livsmedelskedjan drabbats av bland annat ökade produktionskostnader och inflation. Det har lett till hårda förhandlingar om framför allt priset på produkter och varor. Enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder, LOH, är det förbjudet för en köpare att ensidigt genomdriva en ändring av villkoren i ett avtal i fråga om exempelvis volym för en leverans, kvalitetskrav eller pris.
Förbudet tar inte sikte på situationer där köparen och leverantören avtalat om att köparen kan specificera en särskild del av transaktionen, till exempel volym, i ett senare skede för framtida order. För att avgöra om köparen ensidigt driver igenom en ändring ska en bedömning göras av avtalet i dess helhet och det ska gälla ett befintligt avtal.
Ensidig ändring av pris och avräkningspriser
En ensidig ändring av pris innebär att en köpare, utan samtycke från leverantören, ändrar ett avtalat pris eller prismekanism, det vill säga hur och när priset ska ändras. För att undvika att en prisjustering betraktas som ensidig krävs tydliga och förhandlade avtalsvillkor som beskriver hur och när priset kan ändras. Om ett avtal saknar en fast prismekanism och parterna exempelvis har accepterat en marknadsbaserad justering anses därför detta normalt sett inte vara en otillåten ändring enligt LOH eftersom förbudet förutsätter att det faktiskt finns ett villkor som ändras.
Konkurrensverket har tidigare utrett ett anonymt tips om ett äggpackeri som påstods ensidigt ändra villkoren för pris och betalning gentemot sina leverantörer. Äggpackeriet köpte direkt från lantbrukare, packade om äggen och sålde till både dagligvaruhandeln och livsmedelsindustrin. Enligt avtalet var det köparen som fastställde priset och självständigt kunde höja eller sänka priset gentemot äggproducenterna utifrån hur marknaden utvecklades.
Denna metod likställdes med avräkningspriser, vilket är vanligt i jordbruks- och livsmedelskedjan. Avräkningspriser är det pris som producenten får för sina varor, efter avdrag för kostnader som till exempel transport eller förmedling. Priset kan baseras på en rad faktorer, till exempel marknadsförhållanden, kvaliteten på varorna och volymerna som levereras. Avräkningspriser kan utgöra en ensidig ändring av pris enligt LOH om ändringen sker utan att båda parter kommit överens om det. Detta gäller även om en ändring av prismekanismen i avtalet ändras utan samtycke. Avräkningspriser som är marknadsbaserade och korrekt reglerade i avtalet anses däremot inte normalt utgöra en ensidig ändring.
I ärendet med äggpackeriet fanns ingen ytterligare prismekanism avtalad förutom att köparen bestämmer priset genom avräkningspris. Eftersom utredningen inte visade att köparen ensidigt drivit igenom en ändring av priset på det sätt som är förbjudet enligt lagen avslutade Konkurrensverket ärendet.
Viktigt att granska och förhandla avtalsvillkor
Förbudet mot ensidiga ändringar omfattar de allra viktigaste villkoren som gäller mellan köpare och leverantör. Pris är endast ett exempel. Förbudet gäller även för kvalitetskrav, intervall, metod, plats, tid eller volym för en leverans och betalning. Leverantören får däremot inget skydd mot ändring av villkor om de har accepterat ändringen, det vill säga genom att skriva avtal om detta med köparen. Det är därför viktigt att leverantören noggrant granskar alla avtalsvillkor och förhandlar om dem vid behov innan de skriver under ett avtal eller accepterar en ändring av villkoren.
Köpare får inte ensidigt kräva nya kvalitetsstandarder av leverantören
För villkoret om kvalitetskrav finns det inget generellt undantag till förbudet. Det innebär att en köpare inte får kräva nya kvalitetsstandarder från en leverantör utan att ha kommit överens om det tillsammans. Köparen får inte heller straffa leverantören, genom exempelvis att kräva ersättning, ifall den inte går med på villkoren. Förbudet gäller även om köparen ändrar kvalitetskraven på grund av en myndighets beslut under förutsättning att parterna inte har avtalat om denna möjlighet.
Dokument och länkar
Senast uppdaterad: 2024-12-12
Artikel12 december 2024