Axfood får genomföra förvärvet av City Gross
Konkurrensverket lämnar Axfoods förvärv av ensam kontroll över City Gross utan åtgärd och affären kan därmed genomföras. Beslutet har fattats efter en fördjupad undersökning som visar att det inte är sannolikt att förvärvet påtagligt kommer att hämma konkurrensen på den svenska dagligvarumarknaden, vare sig nationellt eller lokalt. På vissa orter kommer Axfood visserligen få en starkare ställning än tidigare men även där finns konkurrenter som ger konsumenterna möjlighet att välja mellan olika butikskedjor.
Detaljistkedjan City Gross ägdes och kontrollerades tidigare ensamt av Bergendahl. 2021 godkände Konkurrensverket ett förvärv som gav dagligvaruaktörerna Axfood och Bergendahl gemensam kontroll över City Gross. I juni 2024 lämnade Axfood in en anmälan till Konkurrensverket om att förvärva ensam kontroll över City Gross, det vill säga att ensamt äga och kontrollera City Gross.
Axfood driver bland annat detaljistkedjorna Willys och Hemköp samt grossistverksamhet genom Dagab AB. City Gross, som har butiker främst i södra och mellersta Sverige, svarar för cirka 3,7 procent av den totala försäljningen av dagligvaror i detaljistledet i Sverige. Axfoods försäljning motsvarar cirka 20,5 procent.
Enligt konkurrenslagen ska ett företagsförvärv förbjudas om det kan leda till ett påtagligt hämmande av konkurrensen i Sverige eller en avsevärd del av landet. Efter att ha utrett vilka effekter Axfoods förvärv av ensam kontroll över City Gross kan få på konkurrensen, både nationellt och lokalt, gör Konkurrensverket bedömningen att det inte finns anledning att besluta om ett förbud.
– Vi har i tidigare utredningar av konkurrensen i den svenska livsmedelskedjan identifierat flera brister och bland annat konstaterat att den svenska dagligvaruhandeln sedan länge är koncentrerad till ett fåtal aktörer som verkar på en marknad med höga inträdeshinder. Av det skälet valde vi att genomföra en fördjupad undersökning av Axfoods övergång till att ensamt äga och kontrollera City Gross. Enligt vår utredning kommer förvärvet inte att innebära någon större förändring av marknadens funktionssätt, säger enhetschef Maria Ulfvensjö Baltatzis.
Konkurrensverkets utredning visar att det finns vissa lokala områden där Axfood får en starkare ställning sett till marknadsandel, framför allt kring vissa köpcentrum utanför stadskärnan, men en närmare analys visar samtidigt att det även i dessa områden kommer att finnas konkurrerande alternativ för konsumenterna att välja mellan.
Enligt Konkurrensverkets genomlysning av livsmedelsbranschen, genomförd under 2023 och 2024, finns brister i konkurrensen i livsmedelskedjan. Bristerna kan delvis förklaras av hög marknadskoncentration inom dagligvaruhandeln och flera sektorer i förädlingsindustrin, men också av exempelvis brist på butikslägen samt låsningar och obalanser genom avtal i flera led i livsmedelskedjan. Konkurrensverkets förvärvsprövning syftar till att förhindra strukturomvandlingar som skapar ytterligare brister i konkurrensen. Utredningen av det nu prövade förvärvet har inte visat att det medför sådana följder att det finns skäl att meddela ett förbud.
För ytterligare information, kontakta:
Maria Ulfvensjö Baltatzis, enhetschef, 08-700 16 54, maria.ulfvensjo.baltatzis@kkv.se
Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 08-700 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se
Dokument och länkar
Senast uppdaterad: 2024-10-15
Pressmeddelande15 oktober 2024