Förslag om att tillgängliggöra och lagra myndighetspost via en statlig funktion är inte tillräckligt reglerat eller underbyggt
Konkurrensverket har på ett övergripande plan inga invändningar mot förslaget att införa ett krav på kommunala och statliga förvaltningsmyndigheter samt domstolar att skicka myndighetspost via den myndighetsgemensamma infrastrukturen Mina meddelanden. Däremot är förslaget att tillhandahålla en statlig funktion för att tillgängliggöra och lagra myndighetspost som skickats via samma infrastruktur inte tillräckligt tydligt reglerat eller underbyggt.
Det framhåller Konkurrensverket i ett yttrande över betänkandet Digital myndighetspost (SOU 2024:47).
Konkurrensverket instämmer i att nyttan av en gemensam infrastruktur för säkra meddelanden bör tas till vara genom en ökad användning, särskilt vad gäller att ersätta fysisk post med digitala utskick. Det ska dock nämnas att Konkurrensverket i nuläget inte är ansluten till infrastrukturen Mina meddelanden eftersom det inom ramen för den tillsynsverksamhet som bedrivs finns ett behov av tvåvägskommunikation, inte minst då delar av tillsynen har lagstadgade tidsfrister som ställer krav på flexibel och snabb kommunikation. Mot denna bakgrund anser Konkurrensverket att det är viktigt att det finns en möjlighet till undantag och tillstyrker därför att en sådan införs.
Vidare noterar Konkurrensverket att utredningen bedömer att förslaget kan leda till såväl försämringar som förbättringar vad gäller konkurrensförhållandena på den i dag koncentrerade marknaden för digitala brevlådor. För att främja och stärka konkurrensen anser Konkurrensverket därför att det bör ställas krav och villkor som gör det lättare för mottagare att exempelvis flytta den digitala posten vid byte av brevlåda eller att kunna vara ansluten till fler än en brevlåda samtidigt.
Konkurrensverket konstaterar att utredningen framför goda argument för varför staten ska tillhandahålla en funktion för att tillgängliggöra och lagra myndighetspost som skickats genom infrastrukturen Mina meddelanden. Däremot anser Konkurrensverket att förslaget i sin utformning inte är tillräckligt tydligt reglerat. Underlaget bedöms också som bristfälligt och behöver därför utredas ytterligare.
Det behöver även tydliggöras att en statlig digital brevlåda enbart ska ta emot myndighetspost för att inte riskera att snedvrida konkurrensen på den marknaden.
Slutligen anser Konkurrensverket att det saknas åtgärder för att säkerställa konkurrensneutralitet mellan den statliga och de privata brevlådorna. Dessutom bortser utredningen helt från risken att den rollkoncentration som förslaget medför resulterar i konkurrensbegränsningar.
Dokument och länkar
Senast uppdaterad: 2024-12-06
Nyhet6 december 2024