Förvärv i mediebranschen – ett av flera projekt som får forskningsbidrag av Konkurrensverket
Hur fusioner och förvärv inom mediabranschen påverkar konkurrensen och kvaliteten på nyheter, hur brukarna väljer i hemtjänsten och regleringsluckor på upphandlade marknader. Det är några av de forskningsprojekt som i år har beviljats forskningsbidrag av Konkurrensverket.
Konkurrensverket bidrar med finansiering till utvalda forskningsprojekt vid svenska universitet. I år har 4,1 miljoner kronor delats ut till nya forskningsprojekt.
– Ökad förståelse för hur marknader fungerar bidrar till samhällsutvecklingen. Syftet med de forskningsmedel som Konkurrensverket delar ut är att stödja framtagandet av ny kunskap inom konkurrens- och upphandlingsområdet och på så sätt bidra till den utvecklingen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Ett av de nya forskningsprojekten ska studera hur fusioner och förvärv inom mediabranschen påverkar konkurrensen och kvaliteten på nyheter. Forskningsprojektet leds av docent Marcel Garz vid Jönköping International Business School.
Universitetslektor Anna Tzanaki, vid juridiska institutionen, Lunds universitet, beviljas forskningsmedel för att undersöka vilken roll en konkurrensmyndighet kan ha för att stimulera effektiva program för efterlevnad av konkurrensreglerna.
Ett forskningsprojekt med titeln ”Välfärdsmarknader i hemtjänsten: hur väljer brukarna?” har beviljats forskningsmedel. Docent Paula Blomqvist, vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, ska studera hemtjänstmarknadernas funktionssätt och förutsättningarna för att konkurrensen mellan utförare leder till ökad kvalitet och stärkt brukarmakt.
Hur luckor i regelverk på upphandlade marknader – som bland annat orsakar ofullständiga kontrakt – påverkar aktörernas beteende när upphandlande enheter organiserar upphandlingar och företag lägger anbud ska undersökas av ekon. dr Gunnar Alexandersson vid Handelshögskolan i Stockholm.
I dagsläget saknas empiriska mått på hur algoritmprissättning påverkar sannolikheten för prissamordningar. Niklas Rudholm vid Handelns forskningsinstitut ska undersöka hur algoritmprissättning påverkar förekomsten av prissamordningar på sju internationella marknader.
Professor Richard Friberg, vid nationalekonomiska institutionen, Handelshögskolan i Stockholm beviljas forskningsmedel för att anordna en vetenskaplig konferens för forskare i norden verksamma inom "Industrial Organization". Syftet med konferensen är att sprida kunskap kring konkurrensforskning bland forskare i Sverige och internationellt.
Utöver de sex nya forskningsprojekten ges också bidrag till fem pågående projekt.
För ytterligare information, kontakta:
Joakim Wallenklint, funktionsansvarig för forskningsfrågor, 08-700 16 03, joakim.wallenklint@kkv.se
Senast uppdaterad: 2022-07-04
Pressmeddelande4 juli 2022