Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling
Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024.
Sju uppsatser har belönats i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling. Pristagarna får dela på 100 000 kronor.
– Det är med stort intresse som vi har gått igenom tävlingsbidragen. Alla de uppsatser som vi nu belönar är väl genomförda och fördjupar sig i aktuella och viktiga frågor som rör vår verksamhet. Vår förhoppning är att vår uppsatstävling ska inspirera till att författarna fortsätter intressera sig för frågor som rör konkurrens och upphandling, säger Hanna Witt, Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör.
Förstapriset i ekonomi går till Agnes Erlandsson och Erik Leiditz Thorsson, Institutionen för nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. De har skrivit uppsatsen ”Markups in Sweden: Decomposing the Trends”. Uppsatsen undersöker så kallade markups, eller prispåslag över tid, och vad det kan säga om hur konkurrensen har utvecklats ur ett svenskt perspektiv. Motiveringen lyfter fram att författarna tar sig an en aktuell fråga genom en mycket ambitiöst och gedigen empirisk studie. Uppsatsen visar också att författarna har en mycket god förmåga att förhålla sig till tidigare forskning och på en avancerad metodmässig ansats. Förstapristagarna i kategorin ekonomi får dela på 20 000 kronor.
I kategorin juridik går förstapriset till Hannes Hultman, Juridiska fakulteten vid Lunds universitet. Uppsatsen har titeln ”Processramen i upphandlingsmål – En analys av domstolens hantering av invändningar om kravbrister”. Uppsatsen belyser upphandlingsregelverkets möjligheter till överprövning och frågan om vilket handlingsutrymme de allmänna förvaltningsdomstolarna har att beakta upphandlande myndigheters invändningar om så kallad kravbrist hos leverantören i överprövningsmål. Uppsatsen är noggrant och analytisk utförd, och deras egna slutsatser presenteras på ett kärnfullt och tydligt sätt. Han har även på ett metodisk och förtjänstfullt sätt gått igenom den praxis och de principer som är relevanta för frågan. Vinnaren i kategorin juridik belönas med 20 000 kronor.
Andra pris i kategorin ekonomi går till Marcus Hagman, Institutionen för nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, för uppsatsen ”Collusion and Price Transmission – Evidence from the German Retaile Gasoline Market”.
Tredje pris i samma kategori går till Sten Almgren och Gunnar Hallberg, Nationalekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, för uppsatsen ”Tracking strategic patents through patent self-citations: A emperical study of the US semiconductor industry”.
I kategorin juridik går andrapriset till Rakel Rosshagen, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, för uppsatsen ”Preventing Tipping in Digital Markets – A Study on Article 102 TFEU in Relation to Market Tipping, with Insights from US Antitrust”.
Tredjepriset i juridik delas i år ut till två uppsatser. Det går dels till Ebba Ruud, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, för hennes uppsats med titeln ”Leverantörers aktivitetsplikt i en upphandlingsprocess” och dels till Tommy Olsson, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, för uppsatsen ”Åtgärder mot utomeuropeiska statsstöd – Om problemen med att tillämpa förordning 2022/560 på bistånd som härrör från stater utanför EU”.
Andra- och tredjepristagarna belönas med 15 000 respektive 10 000 kronor vardera.
För ytterligare information, kontakta:
Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92,
marie.stromberglindvall@kkv.se
Alma Hemberg, forskningssamordnare, 08-700 15 60,
alma.hemberg@kkv.se
Dokument och länkar
Senast uppdaterad: 2024-12-10
Pressmeddelande10 december 2024