Innehåll på sidan

Konkurrensen på fjärrvärmemarknaden

Fjärrvärmemarknaden brukar beskrivas som ett naturligt monopol där fjärrvärmebolagen har en betydande marknadsmakt. Konkurrensverket har i sin tillsyn observerat att fjärrvärmeföretag möter ett svagt konkurrenstryck, vilket riskerar att leda till höga priser.

Martin Mandorff, enhetschef på Konkurrensverket, berättar hur konkurrensen på fjärmvärmemarknaden ser ut. 


Tidigare i år avslutade Konkurrensverket utredningar av fjärrvärmebolagen Eons och Solörs prissättning i Malmö och Burlövs kommuner respektive Mönsterås kommun. Konkurrensverket beslutade att inte fortsätta utreda om bolagen  agerat i strid med förbudet mot missbruk av dominerande ställning genom överprissättning. Utredningen visar att vare sig Solörs eller Eons priser och vinstmarginaler är väsentligt högre än jämförbara fjärrvärmenät. Samtidigt kan Solör, Eon och motsvarande fjärrvärmenät betraktas som naturliga monopol där fjärrvärmebolagen har betydande marknadsmakt.

Konkurrensverket har i tidigare sammanhang konstaterat att det i normalfallet inte är möjligt att åstadkomma en fungerande konkurrens genom att enbart förlita sig på en konkurrensrättslig förbudsreglering på en marknad som kännetecknas av ett naturligt monopol.

I en skrivelse rekommenderade därför Konkurrensverket regeringen, med syfte att skydda kundkollektivet från höga fjärrvärmepriser, att utreda behovet av reglering på fjärrvärmemarknaden. Det ska dock tilläggas att Konkurrensverket i samma skrivelse ser positivt på att regeringen under våren 2024 beslutat att ge Energimarknadsinspektionen i uppdrag att analysera behovet av ett förstärkt kundskydd på fjärrvärmemarknaden, samt föreslå och genomföra insatser för att stärka fjärrvärmekundernas ställning. Energimarknadsinspektionen ska i samband med att uppdraget utförs föra dialog med bl.a. Konkurrensverket. Uppdraget ska slutredovisas senast den 12 december 2025.

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2024-11-11

Artikel11 november 2024