Konkurrensverket ska ge ökad vägledning om otillbörliga handelsmetoder till offentliga inköpare
Under våren genomförde Konkurrensverket en granskning av offentliga inköpares kännedom och efterlevnad av lagen om otillbörliga handelsmetoder. Efter indikationer om att kännedomen om lagen behöver öka satsar Konkurrensverket nu på att ge mer vägledning till offentliga aktörer med syfte att förbättra regelefterlevnaden.
Konkurrensverket har genom granskningen och i möten med olika aktörer fått indikationer om att kännedomen om lagen om otillbörliga handelsmetoder (LOH) är låg. För att kunna nå ut bättre och med mer specifik information kommer vi därför påbörja ett arbete med riktad vägledning till offentliga inköpare. Bland annat kommer webbplatsen att uppdateras med information som riktar sig specifikt till dessa.
Möten och dialog med inköpare är viktigt
Vi har sedan tidigare fört dialog med aktörer i branschen och arbetet med detta kommer fortlöpa. Enheten för otillbörliga handelsmetoder kommer att träffa branschorganisationer för inköpare samt medverka i konferenser och andra evenemang. Exempelvis kommer medarbetare på enheten att hålla ett kort pass på Konkurrensverkets konferens om att främja konkurrens i upphandlingar den 8 december. Konferensen är digital, kostnadsfri och riktar sig främst till upphandlare, beställare och dig som på olika sätt arbetar med offentliga inköp.
Vi planerar även på att bjuda in till regelbundna digitala ”öppet hus” i form av webbinarier där vi kan besvara frågor från aktörer i branschen samt ge generell vägledning i frågorna.
Vi kommer återkomma med vägledning till offentliga inköpare men har i vårt tillsynsarbete redan nu noterat några frågor som du som upphandlar livsmedel särskilt bör ha i åtanke.
Att tänka på vid offentliga inköp
- Omfattas vår verksamhet av LOH?
Är ni en myndighet, en beslutande församling på kommunal eller regional nivå, ett offentligt styrt organ eller en sammanslutning av någon av de föregående så omfattas ni av LOH när ni köper livsmedelsprodukter - Är det livsmedelsprodukter vi köper?
Köper ni livsmedel så kan ni utgå från att LOH är tillämplig på avtalet. Vill ni fördjupa er vidare, se Bilaga 1 till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt för en överblick över vilka produkter som täcks av lagstiftningen. Varor som framställs för användning som livsmedel genom produkterna i bilagan omfattas också, som till exempel korv, bröd, ost, sylt och chips. - Mindre än 30 dagar avbeställningstid?
Om avtalet reglerar avbeställningstider – tänk på att det är förbjudet att avtala om avbeställningstider kortare än 30 dagar innan leverans. Det är däremot inte uttryckligen förbjudet med orderändringar och det finns inget förbud för leverantören att ändra i ordern, exempelvis för att byta ut en slutsåld vara mot likvärdig produkt. - Mer än 30 dagar betalfrist?
Kom ihåg att det är förbjudet för en köpare att betala senare än 30 dagar efter leverans eller fakturering. Det är även förbjudet att avtala om för långa betaltider. - Har vi kännedom om LOH?
På Konkurrensverkets webbplats har vi samlat information och vägledning som ger svar på de vanligaste frågorna om lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter (LOH).
Dokument och länkar
Senast uppdaterad: 2022-09-28
Artikel28 september 2022