Prisreglering av fjärrvärme kan skydda kunder mot orimliga prisökningar
För att minska risken för omotiverat höjda elpriser bör frågan om reglering av fjärrvärmepriser utredas på nytt. Syftet är, likt elnätsregleringen, att skydda kunderna mot monopolprissättning. För att främja konkurrensen på elmarknaden bör det även utredas om fasta elprisavtal automatiskt ska övergå till rörliga avtal.
Elnät i Sverige drivs som naturliga monopol och det finns en särskild reglering för att elnätsbolag inte ska kunna nyttja ställningen till att ta ut högre priser än nödvändigt. Fjärrvärmenät har tydliga drag av naturliga monopol, men saknar särskild prisreglering. Syftet med en reglering av naturliga monopol är att garantera rimliga priser till kunderna och samtidigt pressa företagen att bedriva en effektiv verksamhet. Frågan om direkt reglering av, eller åtminstone tillsyn över, fjärrvärmepriserna bör därför utredas på nytt. Det framhåller Konkurrensverket i en analys i korthet av energimarknaden.
Att konsumenter jämför och byter elleverantör är gynnsamt för såväl den privata ekonomin som för konkurrensen på marknaden. I tider av kris är det särskilt viktigt att främja en livlig konkurrens på elmarknaden. Därför bör det utredas om fasta elprisavtal, i liket med bolånemarknaden, automatiskt ska övergå till rörliga avtal när de löper ut. Det ökar kundrörligheten, vilket har en positiv konkurrensfrämjande effekt på marknaden.
Kompensationsmekanismer som sätts in i kristider, exempelvis riktade bidrag och stöd, påverkar kortsiktigt förhållandena på marknader där företag konkurrerar i dag. På lång sikt påverkar de investeringsviljan som i sin tur påverkar den framtida konkurrensen. Fördelarna av att dämpa effekterna av kostnadschocken behöver därför avvägas mot eventuella långsiktiga risker, exempelvis minskade incitament för effektivisering, som är viktiga för ekonomins framtida konkurrenskraft och resiliens.
Dokument och länkar
Senast uppdaterad: 2023-05-08
Nyhet8 maj 2023