Innehåll på sidan

Region Skåne köpte sjukvårdsmaterial utan att upphandla

Region Skåne har ingått avtal om sjukvårdsmaterial för ett uppskattat värde av 29 miljoner kronor utan att först annonsera upphandlingen enligt LOU. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att regionen ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

I november förra året förlängde Region Skåne ett tidigare upphandlat ramavtal om sjukvårdsmaterial. Regionen har tidigare förlängt ramavtalet vid flera tillfällen trots att möjligheten till förlängning löpte ut i augusti 2020.

Enligt Region Skåne var den dåvarande coronapandemin en sådan oförutsedd omständighet som gav regionen rätt att förlänga ramavtalet utan att genomföra en ny upphandling. Förlängningen av ramavtalet kunde enligt regionen även undantas från annonseringsplikten enligt lagen om offentlig upphandling på grund av synnerlig brådska. Inflationen och kriget i Ukraina medförde att regionens leverantörer drabbades av leveransproblem och ekonomiska problem, vilket inte gav regionen utrymme att genomföra en ny upphandling.

Konkurrensverket framhåller att coronapandemins utbrott låg mer än tre och ett halvt år tillbaka i tiden när det aktuella avtalet slöts i november 2023. Det var därför inte fråga om en oförutsedd omständighet. Det förelåg inte heller någon synnerlig brådska eftersom Rysslands invasion av Ukraina ägde rum över ett och ett halvt år innan avtalet slöts.

– En upphandlande myndighet måste säkerställa att organisationen har sådana rutiner på plats att upphandlingslagstiftningen följs. Det gäller som utgångspunkt även i kristider. Utan god kontroll på sina avtal riskerar myndigheten att inköpen blir dyrare och dessutom svårare att följa upp, säger Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör Hanna Witt.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Malmö och yrkar att Region Skåne ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Regionen har vid fyra tidigare tillfällen dömts att betala upphandlingsskadeavgift på grund av otillåten direktupphandling. Det är en försvårande omständighet som enligt Konkurrensverkets bedömning höjer sanktionsvärdet för den aktuella överträdelsen.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92,
Stefan Olsen Siri, processråd, 08-700 15 37,

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2024-10-17

Pressmeddelande17 oktober 2024