Innehåll på sidan

Publicerad 2 januari 2025

Konkurrens, Övriga rapporter,

Övervakning av det svenska detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker, december 2024

I den andra rapporten för 2024 finns bland annat en redogörelse för en ändring som Systembolaget har gjort i sina allmänna inköpsvillkor som rör kvalificering av artiklar till Systembolagets Lokalt Efterfrågade Sortiment. Rapporten innehåller också statistik över konsumtion och försäljning av alkoholdrycker.

I Konkurrensverkets uppdrag ingår att två gånger om året rapportera till EU-kommissionen om olika faktorer som kan ha betydelse för funktionssättet för det svenska detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker.

Sammanfattning

Konkurrensverket noterar att Systembolaget gjort vissa ändringar i sina allmänna inköpsvillkor sedan verkets föregående rapportering till Europeiska kommissionen. Bland annat har det införts en bestämmelse som innebär att en artikel i beställningssortimentet inte får kvalificera sig till en butiks Lokalt Efterfrågade Sortiment om kvalificeringen är ett resultat av föregående prissänkningskommunikation eller motsvarande marknadsföringsåtgärder av engångskaraktär under begränsad tid, varigenom priset på artikeln kraftigt sänkts från en tidigare, för produkttypen i fråga, förhållandevis hög prisnivå. Bakgrunden är att Systembolaget på senare tid noterat en stigande trend inom marknadsföring av i synnerhet vin, vilken antas syfta till att kvalificera en artikel till Lokalt Efterfrågat Sortiment men där försäljningen enligt Systembolagets bedömning inte återspeglar en faktisk, bestående kundefterfrågan.

Systembolagets beslut 2022 om att stoppa försäljningen av ryska artiklar i befintligt sortiment och att ställa in planerade lanseringar av ryska artiklar, med anledning Rysslands invasion av Ukraina, gäller alltjämt. Sedan Konkurrensverkets förra rapportering till kommissionen har verket mottagit ett klagomål om detta från en leverantör. Konkurrensverket har även mottagit ett klagomål rörande försäljning på vinauktioner. Konkurrensverket skrev av båda klagomålen med hänvisning till verkets prioriteringspolicy. Konkurrensverket har även skrivit av ett tidigare inkommet klagomål, rörande foton på artiklar i beställningssortimentet, med hänvisning till verkets prioriteringspolicy.

Systembolaget fortsätter att bedriva sitt hållbarhetsarbete, exempelvis genom att kartlägga efterlevnaden av krav kopplade till miljö och mänskliga rättigheter i leverantörskedjan. Dessa krav innebär bland annat att leverantörer ska upprätta mål och handlingsplaner för att minska sin negativa miljöpåverkan samt föra en aktiv dialog med producentledet kring frågor som rör miljöpåverkan i odling och produktion.

Som ett steg i processen för att möjliggöra gårdsförsäljning av alkoholdrycker under vissa förutsättningar beslutade regeringen sommaren 2024 om en lagrådsremiss. Regeringens förslag innehåller begränsningar som regeringen menar är nödvändiga för att detaljhandelsmonopolet ska kunna upprätthållas. Lagrådet konstaterade i sitt yttrande att rättsläget är osäkert, och bedömde att det finns en risk för att den föreslagna regleringen kan komma att anses inte vara förenlig med EU-rätten. Dock ansåg Lagrådet att denna risk inte utgör tillräcklig grund för erinringar från Lagrådets sida. Innan en lagändring kan ske ska förslaget anmälas hos kommissionen vilket har skett. Spanska vinproducenter och den europeiska branschorganisationen för vinproducenter har protesterat mot förslaget som de menar, om det genomförs, skulle gynna svenska vinproducenter. Portugal har lämnat in ett så kallat detaljerat yttrande i saken, där man invänder mot förslaget med motiveringen att det inte är förenligt med EU-rätten.

Konkurrensverket har yttrat sig över ett betänkande från en statlig utredning som innefattar förslag om ändringar i alkohollagen, rörande privat e-handel. I betänkandet har föreslagits att det ska vara förbjudet att i kommersiellt syfte främja detaljhandel med alkoholdrycker, och införsel av dessa drycker och alkoholdrycksliknande preparat, som görs av en enskild person för dennes eller dennes familjs personliga bruk genom yrkesmässig befordran eller annan oberoende mellanhand från ett annat EES-land. I sitt remissyttrande har Konkurrensverket anfört att det behöver utredas ytterligare om ett sådant främjandeförbud riskerar att leda till att inhemska producenter diskrimineras och får konkurrensnackdelar gentemot utländska alkoholdrycksproducenter.

I budgetpropositionen för 2025 har regeringen aviserat ett förslag om sänkt alkoholskatt för öl producerad av mikrobryggerier och andra oberoende småbryggerier. Konkurrensverket har tidigare yttrat sig över en promemoria från finansdepartementet rörande den aviserade alkoholskattesänkningen. I promemorian gjordes bedömningen att sänkningen inte nämnvärt snedvrider konkurrensen eftersom de ölbryggerier vars drycker får sänkt alkoholskatt utgör en mycket liten andel av marknaden samtidigt som deras öl, även vid fullt prisgenomslag av skattesänkningen, är betydligt dyrare än motsvarande lågprisöl. Enligt promemorian bedöms förslaget inte heller nämnvärt påverka totalkonsumtionen av alkohol och därmed inte folkhälsan. Konkurrensverket hade inga invändningar mot förslagen i promemorian.

Hela rapporten som PDF

Klicka på länken nedan för att ladda ner hela rapporten

Antal sidor: 38

Ladda ner rapport
963,57 kB