Uppdrag
I vårt uppdrag ingår att bedriva tillsyn och ge stöd inom konkurrensområdet samt att bedriva tillsyn inom områdena offentlig upphandling och otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan.
Tillsynen bedriver vi i form av utredningar och processer i domstol, samt kunskapsspridning genom kommunikativa insatser. Vi strävar efter att kombinera tillsyn och informationsspridning för att få största möjliga effekt.
Konkurrens
Vi har tillsynsansvar för konkurrenslagen och artiklarna 101 och 102 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). Konkurrenslagen innehåller tre förbud: förbud mot konkurrensbegränsande samarbete, förbud mot missbruk av dominerande ställning samt en möjlighet att meddela förbud mot konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. Lagen innehåller också regler om kontroll av vissa företagsförvärv eller samgåenden, så kallade företagskoncentrationer. Vi ska även utföra de uppgifter som följer av lagen om näringsförbud och transparenslagen.
Vi har i uppdrag att bekämpa karteller, ingripa mot privata och offentliga aktörer som missbrukar sin dominerande ställning på marknaden samt ingripa mot konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. Vi har också ett konkurrensfrämjande uppdrag som innebär att vi ska uppmärksamma hinder mot en effektiv konkurrens i offentlig och privat verksamhet.
- arbeta med tillsyn
- föreslå regeländringar och andra åtgärder för att få bort hinder mot en effektiv konkurrens
- sprida kunskap om konkurrensreglerna
- bidra till forskning på konkurrensområdet
- delta i det internationella arbetet på konkurrensområdet
- samverka med andra myndigheter.
Offentlig upphandling
Vi har tillsynsansvar för den offentliga upphandlingen. Vi bedriver en bred upphandlingstillsyn över samtliga överträdelser av upphandlingsregelverket och valfrihetslagarna. Tillsynen sker bland annat genom tillsynsbeslut och ansökningar om upphandlingsskadeavgift. Vi fokuserar på att utreda ärenden som har ett generellt intresse och som leder till tydliga resultat. Syftet är att främja en effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. Vi är också registermyndighet enligt lagen om upphandlingsstatistik.
Vi har i uppdrag att informera upphandlande myndigheter, upphandlande enheter och andra berörda om tillsynen av upphandlingslagarna och den internationella utvecklingen inom upphandlingsområdet. Våra tillsynsbeslut ger även konkret vägledning för andra upphandlande myndigheter. Vi har också ett konkurrensfrämjande uppdrag som innebär att vi ska uppmärksamma hinder mot en effektiv offentlig upphandling.
- prioritera tillsynsverksamheten och uppmärksamma regelöverträdelser som är av större betydelse eller av principiellt intresse
- uppmärksamma hinder mot en effektiv offentlig upphandling och lämna förslag till regelreformering
- följa och redovisa den rättsliga utvecklingen inom den offentliga upphandlingen både nationellt och internationellt
- informera om offentlig upphandling för att förebygga regelöverträdelser, och arbeta för en enhetlig tillämpning av de nationella upphandlingsreglerna
- samverka med Upphandlingsmyndigheten och andra aktörer för att utveckla den offentliga upphandlingen.
- uppmärksamma regelöverträdelser som är av större betydelse eller av principiellt intresse
- följa och redovisa den rättsliga utvecklingen på området och även uppmärksamma om det finns lagstiftning och praxis som motverkar en effektiv modell för valfrihetssystem
- förebygga regelöverträdelser och verka för en enhetlig lagtillämpning genom att ge generell vägledning och lättillgänglig information om lagen om valfrihetssystem (LOV).
Otillbörliga handelsmetoder
Konkurrensverkets har i uppdrag att utöva tillsyn över lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter. Vårt uppdrag är att se till att köpare av jordbruks- och livsmedelsprodukter inte använder sig av någon av de förbjudna handelsmetoder som lagen innehåller – inbegripet obehöriga angrepp på leverantörens företagshemligheter.
- arbeta med tillsyn
- föreslå regeländringar och följa utvecklingen på området
- bidra i det internationella arbetet
- samverka med Jordbruksverket och Livsmedelsverket samt andra myndigheter och aktörer, för att motverka otillbörliga handelsmetoder.
Korruption
Som förvaltnings- och tillsynsmyndighet för områdena konkurrens, offentlig upphandling och otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan har vi en viktig roll att spela i antikorruptionsarbetet. Det ställer höga krav på att vi agerar sakligt och objektivt. Därför behöver alla som jobbar hos oss verka för den statliga värdegrundens principer och förebygga korruption och andra oegentligheter.
Instruktion, regleringsbrev och regeringsuppdrag
Det finns en instruktion som talar om vad vi ska arbeta med och fokusera på. Varje år tar regeringen även fram ett regleringsbrev för hur Konkurrensverket ska styras. Vi får också uppdrag från regeringen både löpande under året och i det årliga regleringsbrevet.
I Konkurrensverkets instruktion står det om alla områden som vi ska jobba med. Du kan läsa hela instruktionen för Konkurrensverket på Regeringskansliets webbplats.
I regleringsbrevet anger regeringen vilka mål och återrapporteringskrav som Konkurrensverket har under året. Regeringen kan även ge särskilda uppdrag till oss i regleringsbrevet.
Ta del av de regeringsuppdrag som vi ska redovisa till regeringen i år, samt tidigare års regeringsuppdrag.
Årsredovisning, budgetunderlag och verksamhetsplan
För att regeringen ska kunna följa upp vårt arbete lämnar vi in en årsredovisning och ett budgetunderlag till regeringen varje år. I verksamhetsplanen anger vi fokus och riktning för verksamheten.
Årsredovisningen innehåller analyser och bedömningar av verksamhetens resultat utifrån de mål och uppgifter Konkurrensverket har från regeringen. I årsredovisningen hittar du även en finansiell redovisning med resultat- och balansräkningar, anslagsredovisning och noter.
Budgetunderlaget innehåller förslag på hur Konkurrensverkets verksamhet ska finansieras under de tre närmast följande räkenskapsåren.
Konkurrensverkets verksamhetsplanering utgår från vårt uppdrag från regeringen och riksdagen och anger fokus och riktning för verksamheten.
Verksamhetsplanen för 2024 som även blickar framåt för kommande år omfattar all verksamhet, från administration till domstolsprocesser.