Tidigare vinnare – juridik
Här kan du läsa om vilka som vunnit pris för sina uppsatser i juridik de senaste åren. Uppsatstävlingen har funnits sedan 1995.
Pristagare – Juridik 2023
1:a pris – 20 000 kronor
Författare: Emilia Holmberg, Juridiska fakulteten vid Lunds universitet.
Uppsats: Ne Bis In Idem in EU Competition Law. The Application of the Principle on the Relationship between Article 102 TFEU and the Digital Markets Act.
Handledare: Xavier Groussot
Motivering: ”Skärningspunkten mellan Digital Markets Act, DMA, och konkurrensrätten är en aktuell fråga som säkerligen kommer att fortsätta att uppmärksammas rättsligt framöver. Uppsatsen behandlar på ett förtjänstfullt sätt frågan om hur och på vilket sätt dessa båda regelverk överlappar varandra och vilka följder det har för den rättsliga prövningen av ett agerande. Författaren har grundligt tagit sig an de frågor som aktualiseras vid ageranden som omfattas av såväl DMA som missbruksreglerna i art. 102 EUF-fördraget. Det är ett tydligt, välskrivet och välformulerat arbete som på ett bra sätt diskuterar frågan om ne bis in idem inom konkurrensrätten.”
Ta del av en intervju med förstapristagaren i kategorin juridik
2:a pris – 15 000 kronor
Författare: Christel Liljebäck, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: Onormalt låga anbud och prisstyrning i offentlig upphandling. Priskravs förenlighet med regelverket på området för offentlig upphandling.
Handledare: Andrea Sundstrand
Motivering: ”Frågor om priskrav i samband med upphandlingar är komplexa, i synnerhet mot bakgrund av den praxis som har tillkommit de senaste åren. Författaren har genomfört ett gediget arbete i sin genomgång och analys av upphandlande myndigheternas möjlighet till prisstyrning i upphandlingar och diskuterar på ett bra sätt bland annat skillnader och likheter mellan negativ prissättning och nollpriser i anbud och vilken betydelse det har för möjligheten att ställa krav om pris i en upphandling. Uppsatsen är en mycket bra och nyttig genomgång av ämnet, och författaren pekar på ett antal frågetecken som kan behöva besvaras i framtida mål om upphandlingar.”
Ta del av en intervju med andrapristagaren i kategorin juridik
3:e pris – 10 000 kronor
Författare: Lukas Wenger, Juridiska Institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Uppsats: Open Innovation or Anti-Competitive Abuse? A Case-Study on the Tesla Patent Pledge under European Union Competition Law
Handledare: Filip Bladini
Motivering:”Inom innovativa industrier kommer också nya utmaningar för juridiken, i synnerhet när affärskulturen från olika branscher möts och påverkar varandra. Författaren har på ett nytänkande sätt tagit sig an en diskussion om de juridiska möjligheter och risker som kan uppstå med så kallade patentlöften, framförallt ur ett missbruksperspektiv. Analysen görs genom en fallstudie avseende en viktig aktör på fordonsmarknaden med rötter i teknologibranschen, men kan antas vara värdefull även i andra fall. Uppsatsen fångar upp en svår och intressant fråga i skärningspunkten mellan konkurrensrätt och immaterialrätt.”
Ta del av en intervju med tredjepristagaren i kategorin juridik
Hedersomnämnande – 5 000 kronor
Författare: Evelina Åsberg Siska, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: The European Commission’s Solution to Catch Nascent Acquisitions. A Legal Study of the New Approach to Article 22 of the EU Merger Regulation
Handledare: Antonina Petrova Bakardijeva Engelbrekt
Motivering: ”Den snabba tekniska utvecklingen medför att teknologiföretag som i dag är små ändå på grund av sin potential kan utöva ett konkurrenstryck på etablerade företag. Risken är att konkurrensen elimineras vid uppköp av dessa, även när koncentrationen inte faller inom ramen för den traditionella koncentrationsprövningen. Detta är en ny utmaning, och kommissionens lösning, att EU:s konkurrensmyndigheter ska kunna hänskjuta koncentrationer som egentligen faller utanför dessa myndigheters prövningsram till kommissionen, har ifrågasatts. Författaren går noggrant och välskrivet igenom de problem och möjligheter som denna lösning medför, och har förtjänstfullt inte bara analyserat rättsläget i dag, utan även gett förslag på vad som kan förbättras.”
Ta del av en intervju med Evelina som fick ett hedersomnämnade i kategorin juridik
Pristagare – Juridik 2022
1:a pris – 20 000 kronor
Författare: Samuel Bjernerup, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: Revolution or Evolution? Loyalty Rebates and the Role of the As Efficient Competitor Test under Article 102 TFEU.
Handledare: Björn Lundqvist
Motivering: "Dominerande företags rabattsystem kan under vissa förutsättningar utgöra ett missbruk i strid med konkurrensrätten. Uppsatsen behandlar hur lojalitetsrabatter bedömts i rättspraxis och särskilt vilken betydelse ekonomisk analys i form av ett så kallat lika-effektiv-konkurrenttest har för frågan om ett rabattsystem är tillåtet. Detta är ett högaktuellt och avancerat ämne som författaren tar sig an på ett förtjänstfullt sätt. Med utgångspunkt i en god struktur och metod gör författaren en mycket gedigen analys av EU-domstolarnas avgöranden på området. Genomgående håller uppsatsen en hög nivå och bidrar till en välkommen genomlysning av ämnet."
2:a pris – 15 000 kronor
Författare: Iiris Tuohimaa, Juridiska fakulteten vid Lunds universitet.
Uppsats: Merger Control in the EU - When is an Impediment to Effective Competition Significant?
Handledare: Anna Tzanaki
Motivering: ”Vid prövning av om en planerad företagskoncentration är så skadlig för konkurrensen att den ska förbjudas uppkommer ibland svårbedömda frågor, främst om vilka effekter koncentrationen kan förväntas få och även om beviskrav. Uppsatsen behandlar det s.k. SIEC-testet inom ramen för koncentrationskontrollen. Ämnet är av avancerad karaktär samtidigt som det är av stort intresse för de som berörs av reglerna omkoncentrationskontroll. Författaren visar mod genom att ingående resonera kring ett överklagat avgörande från tribunalen (CK Telecoms) och lyckas dessutom utförligt diskutera avgörandets betydelse och implikationer. Genomgående redogör författaren för ämnet på ett lättillgängligt och enkelt sätt, trots frågans komplexitet."
2:a pris – 15 000 kronor
Författare: Mathias Eriksson, Juridiska fakulteten vid Lunds universitet.
Uppsats: Motverkan av samverkan - Upphandlingsrättens förhållande till samverkan mellan anbudsgivare i upphandlingsförfarandet.
Handledare: Vilhelm Persson
Motivering: ”Författaren har valt ett relevant ämne i skärningspunkten mellan upphandlingsrätt och konkurrensrätt. Uppsatsen behandlar upphandlingsrättens förhållningssätt till samverkan mellan anbudsgivare i upphandlingsförfarandet och tar sin utgångspunkt i pågående rättsutveckling. Den spänner över såväl de upphandlingsrättsliga uteslutningsgrunderna som likabehandlingsprincipen och konkurrensrätt. Genom sitt ämnesval belyser författaren ett antal debatterade frågor och bidrar till forskningen inom ett ämne som är av stor betydelse för både anbudsgivare och upphandlande myndigheter”.
Pristagare – Juridik 2021
1:a pris – 20 000 kronor
Författare: Linn Sydvik, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet.
Uppsats: Direktupphandling till följd av en utdragen överprövningsprocess.
Handledare: Annika Nilsson
Motivering: "Den offentliga sektorn upphandlar varje år för mångmiljonbelopp och det är inte ovanligt att upphandlingar blir föremål för överprövning i domstol. Många upphandlande myndigheter ställs inför frågan om det är möjligt att använda sig av direkttilldelning till följd av synnerlig brådska när en överprövningsprocess drar ut på tiden. I uppsatsen redovisas svensk praxis på ett systematiskt och förtjänstfullt sätt och den analyseras även i ljuset av EU-rätten. Genom att författaren valt en högaktuell fråga kan uppsatsen vara användbar för många intressenter".
Läs en intervju med uppsatsförfattaren Linn Sydvik
Läs uppsatsen: Direktupphandling till följd av en utdragen överprövningsprocess
1:a pris – 20 000 kronor
Författare: Emma Fröderberg Shaiek, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: Excessive Data Collection as and Abuse of Dominant Position. The Implications of the Digital Data Era on EU Competition Law and Policy.
Handledare: Björn Lundqvist
Motivering: "Följderna av digitaliseringen är påtaglig på många områden och inom konkurrensrätten har den medfört nya utmaningar för rättstillämpningen. En fråga som väckt särskild uppmärksamhet är dominerande plattformars insamling av data från användarna. Med en normativ ansats går författaren på djupet i frågan om datainsamling kan passa in i de etablerade kategorierna för exploaterande missbruk vid tillämpning av det EU-rättsliga förbudet mot missbruk av dominerande ställning. Efter att också ha analyserat målen för regelverket gör författaren gällande att EU:s konkurrensrätt kan och bör användas för att stävja långtgående datainsamling. Med ett föredömligt språk redogör uppsatsen tydligt för argumenten för denna ståndpunkt".
Läs en intervju med uppsatsförfattaren Emma Fröderberg Shaiek
3:e pris – 10 000 kronor
Författare: Eva Chaideftos, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: The Changing Climate for Competition Law. A Convenient Truth.
Handledare: Marios Iacovides
Motivering: "Frågan om det är möjligt att beakta hållbarhetsaspekter inom ramen för tillämpningen av EU:s konkurrensregler har diskuterats alltmer på senare tid, inte minst med anledning av initiativ på EU-nivå som berör samspelet mellan konkurrensfrågorna och olika hållbarhetsfrågor som klimatförändringen och Cirkulär Ekonomi. Författaren har gjort en gedigen genomgång av vilka förutsättningar som finns för att beakta miljömässiga överväganden mot bakgrund av EU-rätten och EU-domstolens praxis och bidrar därmed till forskningen inom ett högaktuellt och viktigt ämne".
Läs en intervju med uppsatsförfattaren Eva Chaideftos
Läs uppsatsen: The Changing Climate for Competition Law. A Convenient Truth
Pristagare – Juridik 2020
1:a pris – 25 000 kronor
Författare: Philippa Nilsson, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet.
Uppsats: Kommuners möjligheter att finansiera och samverka med idéburna kvinnojourer utan tillämpning av LOU – en analys av gränsen mellan bidrag, IOP och upphandlingsplikt.
Handledare: Olle Lundin
Motivering: "En högst relevant fråga är vilka möjligheter som kommuner har att finansiera och samverka med idéburna aktörer som bedriver kvinnojourer utan att upphandlingsreglerna blir tillämpliga. I uppsatsen diskuterar författaren politiska och juridiska perspektiv på frågan på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Författaren redovisar och analyserar systematiskt vilket utrymme som finns enligt gällande rätt, doktrin och rättspraxis att dela ut ekonomiska bidrag utan tillämpning av upphandlingsreglerna. Författarens engagemang för den idéburna sektorn och dess möjlighet att verka på området har ett tydligt genomslag samtidigt som den juridiska analysen präglas av objektivitet".
2:a pris – 15 000 kronor
Författare: Frida Råhlander, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: Prisalgoritmer och prisbindning – En konkurrensrättslig analys.
Handledare: Marios Iacovides
Motivering: "Prisalgoritmer och dess påverkan på konkurrensen har diskuterats under en längre tid inom konkurrensrätten. I uppsatsen har författaren på ett utförligt och pedagogiskt sätt beskrivit vad prisalgoritmer är och hur de kan påverka framför allt den vertikala prisbindningen. Uppsatsen är mycket välskriven och författaren redovisar EU:s konkurrensrättsliga reglering och tillsyn på området på ett förtjänstfullt sätt, samt belyser frågan om den är ändamålsenlig".
Läs uppsatsen: Prisalgoritmer och prisbindning – En konkurrensrättslig analys
3:e pris – 10 000 kronor
Författare: Patrik Lundström, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: The assessment of Innovation Effects in EU Merger Control – With specific focus on the Dow/DuPont decision and Start-up Acquisitions.
Handledare: Marios Iacovides
Motivering: "Frågan om vilken hänsyn innovationseffekter har inom ramen för reglerna om prövning av företagskoncentrationer är omdiskuterad och har lett till ökad debatt på senare tid, särskilt med anledning av ny rättspraxis på EU-nivå och i relation till hur frågan berör så kallade start-up bolag. Författaren har, med en rättsekonomiskt ansats, tagit ett nytt grepp på ämnet och gjort en väldigt bra analys av dessa relevanta frågor".