Publicerad 20 juni 2024
Konkurrens, Övriga rapporter,
Övervakning av det svenska detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker, juni 2024
I den första rapporten för 2024 finns bland annat en redogörelse för olika åtgärder som Systembolaget vidtar i sitt löpande hållbarhetsarbete. Vi redogör även för ärenden som har tagits upp i Alkoholsortimentsnämnden och presenterar preliminär statistik över alkoholkonsumtionen och den totala alkoholförsäljningens fördelning på olika kanaler.
I Konkurrensverkets uppdrag ingår att två gånger om året rapportera till EU-kommissionen om olika faktorer som kan ha betydelse för funktionssättet för det svenska detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker.
Sammanfattning
Konkurrensverket noterar att Systembolaget, efter att ha mottagit synpunkter från en leverantör, har sett över och justerat utvärderingsprocessen för rosévin i Lokalt Efterfrågat Sortiment. Systembolaget ansåg att utvärderingsresultaten med den tidigare processen eventuellt skulle kunna ifrågasättas utifrån bl.a. ett likabehandlingsperspektiv.
Sedan Konkurrensverkets förra rapportering till Europeiska kommissionen har verket mottagit två klagomål relaterade till Systembolaget. Det ena rörde Systembolagets krav på leverantörer att tillämpa GS1:s artikelstandard. Det andra gällde nekande av hyllplats i Systembolagsbutiker för en artikel vars pris överstiger 700 kronor och som därför betraktas som särskilt stöldbegärlig av Systembolaget. Konkurrensverket skrev av båda klagomålen med hänvisning till verkets prioriteringspolicy. Ett tidigare inkommet klagomål är ännu under handläggning på Konkurrensverket.
Systembolaget fortsätter att bedriva sitt hållbarhetsarbete, exempelvis genom att kartlägga efterlevnaden av krav kopplade till miljö och mänskliga rättigheter i leverantörskedjan. Dessa krav innebär bland annat att leverantörer ska upprätta mål och handlingsplaner för att minska sin negativa miljöpåverkan samt föra en aktiv dialog med producentledet kring frågor som rör miljöpåverkan i odling och produktion.
Systembolagets beslut 2022 om att stoppa försäljningen av ryska artiklar i befintligt sortiment och att ställa in planerade lanseringar av ryska artiklar, med anledning Rysslands invasion av Ukraina, gäller alltjämt. Inga klagomål har inkommit till Konkurrensverket med anledning av detta.
I början av juni 2024 meddelades vid en pressträff att regeringen planerar att i närtid besluta om en lagrådsremiss för att möjliggöra gårdsförsäljning av alkoholdrycker under vissa förutsättningar. Förslaget kommer att innehålla begränsningar som man anser är nödvändiga för att detaljhandelsmonopolet ska kunna upprätthållas. Innan en lagändring kan ske ska förslaget anmälas hos kommissionen.
Högsta domstolens avgörande i det så kallade Winefindermålet sommaren 2023 innebar att e-handelsföretaget Winefinders försäljning on-line med leverans av alkoholdrycker från Danmark till konsumenter i Sverige inte strider mot alkohollagen. Den del av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige som härrör från e-handel utanför Systembolagskanalen kan fortfarande betraktas som liten. De senaste fem åren har den varierat mellan 1,2 och 2,2 procent.
Hela rapporten som PDF
Klicka på länken nedan för att ladda ner hela rapporten
Antal sidor: 37